Sık Sorulan Sorular
CE Belgesi Nedir?
CE Belgesi Neden Gereklidir?
CE Belgesi Olmaz ise Ne olur?
CE Belgesi Faydaları Nelerdir?
CE Belgesi Nasıl Alınır?
CE Belgesi Zorunlu Ürünler
CE Belgesi, TSE yerine Geçer mi?
CE Belgesi, Dünyanın Heryerinde Geçer mi?
Teknik Dosya İçeriği
CE Belgesi, Dünyanın Heryerinde
Geçerli midir?
"CE Belgesi Nasıl Alınır?" yazımızda adı geçen Onaylanmış kuruluşlar, Avrupa Birliği tarafından 1989 yılında kabul edilen Global Yaklaşım programı ile hayata geçmiştir.
1990 yılında kabul edilen Modüler Yaklaşım programı, uygunluk değerlendirme çalışmalarına, ürünlerin taşıdığı düşük veya yüksek risk düzeyine göre farklı yöntemler getirmiştir.
Eğer ürün yüksek risk taşıyorsa, bu durumda bu ürünler için muayene, test ve belgelendirme çalışmalarını, kısaca uygunluk değerlendirme çalışmalarını, onaylanmış kuruluşlar gerçekleştirmektedir.
Onaylanmış kuruluş, sadece bulunduğu ülkede değil, dünyanın her yerinden gelecek uygunluk değerlendirme talepleri için gerekli çalışmaları yapar. Bu bakımdan onaylanmış kuruluşlar, tarafsız ve bağımsız faaliyet göstermek zorundadırlar.
Faaliyetleri sırasında, ilgili direktiflerde açıklanan uygunluk değerlendirme süreçleri ile ilgili görevleri yerine getirirler.
Ürünlerin üzerinde bulunan CE işareti, ürünün güvenli olduğunu gösteren bir işarettir.
Bu uygunluk, direktiflerde yer alan temel gereklilikleri karşılamak anlamına gelmektedir ve bu temel gereklilikler ürün güvenliğine yönelik koşullardır. Bu yüzden de ürünlerin AB içinde serbest dolaşımını amaçlamaktadır.
Sonuç olarak, ilgili yönergelerde belirtilen kurallara uygun (gerek onaylı kuruluş, gerekse firma) olarak hazırlanan CE uygunluk beyanı, dünyanın her yerinde geçerlidir.
Bu belgeye dayanarak, ürünler üzerine markalanan CE işareti de bütün ülkeler tarafından kabul görmektedir.